
Meer jongeren moeten kiezen voor een beroep in de financiële dienstverlening om de huidige vergrijzing tegen te gaan. Dit vereist wel een gezamenlijke aanpak vanuit de gehele branche. En dat is precies de uitdaging die Maria Silveira (SEH) en Nathan Brouwer (Vitec Figlo) willen aangaan.
De financiële dienstverlening vergrijst. Veel werknemers en ondernemers in deze sector werken er al zo lang, dat deze boodschap voor hen niet als een verrassing zal komen. Uit recente data van Lindenhaeghe blijkt dat meer dan de helft van de adviseurs en medewerkers die hun driejaarlijkse PE-certificaat behalen ouder is dan 50 jaar. Daarentegen is slechts 12% jonger dan 35 jaar. Zorgwekkend is dat de gemiddelde leeftijd van uitstromende adviseurs rond de 50 jaar ligt, zo blijkt uit CDFD-cijfers over de PE-periode 2022-2025. Zij zijn dus ruim voor het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd niet langer adviesbevoegd. Het gevolg is dat er veel vacatures openstaan in de branche die niet kunnen worden ingevuld. Als er te weinig adviseurs zijn om al het werk te doen, zal de kwaliteit van het advies onder druk komen te staan. Maria Silveira, directeur bij SEH (Stichting Erkend Hypotheekadviseur), en Nathan Brouwer, CCO bij Vitec Figlo, hebben zich deze problematiek aangetrokken en willen er wat aan gaan doen.
Gezamenlijke verantwoordelijkheid
Veel marktpartijen kampen momenteel met een tekort aan jong talent. Silveira: “Je ziet dan ook talrijke kleinschalige initiatieven om daar verandering in te brengen. De problematiek is momenteel echter dusdanig groot dat een grootschalige aanpak noodzakelijk is. Als sector hebben wij een gezamenlijke verantwoordelijkheid om tot een grotere instroom van jongeren te komen.”
Figlo werkt samen met een aantal hogescholen waar de opleiding Finance, Tax and Advice (FTA) wordt gegeven. Dit heeft Brouwer een goed inzicht gegeven in de problematiek vanuit de kant van de scholen. “Er vindt behoorlijk wat instroom plaats bij de opleiding FTA. Deze jongeren komen echter onvoldoende vaak terecht in de financiële dienstverlening. Ik ben dus bang dat deze twee werelden elkaar niet kunnen vinden.” Er moet daarom dus meer verbinding komen tussen de financiële dienstverlening en de scholen. Silveira en Brouwer gaan die uitdaging oppakken. Brouwer: “Wij willen een onafhankelijk orgaan vormen dat zich zonder enig commercieel belang gaat inzetten om zo’n gezamenlijke aanpak te coördineren. We praten hierover momenteel met meerdere partijen uit de financiële dienstverlening en het initiatief heeft ook de steun van InFinance en VVP. Daarnaast hebben we op landelijk niveau positieve gesprekken gehad met LOFTA, het overkoepelende orgaan van de negen hogescholen die de opleiding FTA aanbieden. Ook zij tonen zich erg enthousiast om de zichtbaarheid van onze sector daar te vergroten.”
Meerledige commitment
Brouwer en Silveira verwachten wel een meerledig commitment van partijen uit de financiële dienstverlening. “We maken de sector zichtbaar bij jongeren, maar willen tegelijkertijd dat de branche daar fysiek aan bijdraagt”, aldus Brouwer. “Dat kan op verschillende manieren, bijvoorbeeld door leuke en inspirerende gastcolleges te verzorgen of door aanwezig te zijn bij een carrièredag voor studenten om ons vakgebied te promoten. En natuurlijk door het aanbieden van voldoende stageplekken, inclusief begeleiding.”
Eerdere initiatieven van Brouwer, Silveira en FFP (Federatie Financieel Planners) hebben al geleid tot het uitnodigen van studenten van de Hogeschool Utrecht op het FFP Congres en ook waren studenten van de Hogeschool van Rotterdam aanwezig op het SEH Kennis & Innovatie Event.